Kredi kartında yıllık ücrete devam

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2007 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar, Sanayi Bakanlığı'nın, "Sözleşmede yoksa ücret alamazsınız, varsa da miktarı artıramazsınız" uyarısı ve çeşitli mahkeme kararlarına rağmen yıllık kredi kartı ücreti almaya devam ediyor. Şubat ayında en yüksek yıllık ücreti 30 YTL ile Akbank, Finans ve Garanti Bankası aldı.

En yüksek akdi faizi Garanti, Yapı Kredi, Fortis, Tekstil, Finans, HSBC, Denizbank uygularken; en düşük akdi faizi MNG Bank aldı.

En yüksek gecikme faiz oranını TEB, Akbank, Garanti, Yapı Kredi, Fortis, Citibank, Tekstil, Finans, HSBC, Denizbank, Anadolu alırken; gecikme faizi almayan tek banka Tefken oldu.

YILLIK ÜCRET İÇİN SÖZLEŞMEYE BAKIN

ANKA'nın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na gönderilen şubat ayı kredi kartı ücret uygulamalarından yaptığı derlemeye göre, tartışma ve tepkilere rağmen tüm bankalar yıllık kredi almayı sürdürüyor.

En yüksek yıllık ücreti 30 YTL ile Akbank, Finans ve Garanti Bankası aldı. İşbank, Yapı Kredi, Fortis, Turkishbank, Denizbank da 25 YTL ile yüksek yıllık ücret alan bankalar oldular. En düşük yıllık ücreti ise 3 YTL ile Ziraat Bankası aldı.

Tartışmalara neden olan kredi kartı yıllık ücreti konusunda, bazı mahkemelerden iptal kararının çıkmasının yanı sıra, ödeme yapacakların en azından Sanayi Bakanlığı'nın gösterdiği doğrultuda itiraz hakkı bulunuyor. Buna göre; kart kulacısı, bankası yıllık ücret talep ettiğinde sözleşmesine bakacak. Sözleşmede yıllık ücret belirlenmemişse kesinlikle ödeme yapmayacak. Sözleşmede bir ücret belirlenmişse de, onay vermiş olması durumu hariç olmak üzere, bankanın belirtilen ücretten fazlasını istemeye hakkı bulunmuyor.

TAVAN SINIRDAN FAİZ

Bankaların önemli bir bölümünün, şubat ayında, Merkez Bankası'nın belirlediği en yüksek değerlerden faiz uygulaması dikkat çekti. Katılım bankaları dışarıda tutulduğunda verileri açıklanan 20 bankanın 7'si akdi faizde Merkez Bankası'nın azami sınırı olan yüzde 5.63 oranını uyguladı. Gecikme faizinde de Merkez Bankası'nın azami sınır olan yüzde 6.22 oranını uygulayan banka sayısı 11 oldu.

En yüksek akdi faizi Garanti, Yapı Kredi, Fortis, Tekstil, Finans, HSBC, Denizbank uyguladı. En düşük akdi faizi ise yüzde 2.75 ile MNG Bank aldı.

En yüksek gecikme faiz oranını TEB, Akbank, Garanti, Yapı Kredi, Fortis, Citibank, Tekstil, Finans, HSBC, Denizbank, Anadolu alırken; gecikme faizi almayan tek banka Tefken oldu. Gecikme faizi alanlar içinde en düşük oran yüzde 3.58 ile MNG Bank'ta uygulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber